Üretim Öncesi Lojistik Faaliyetleri Nelerdir?

dealti

Üretim Öncesi Lojistik Faaliyetleri Nelerdir?

Üretim öncesi lojistik faaliyetleri, üretici firmanın üretim sürecinde ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri diğer firmalardan tedarik etmesi ve bunları kendi iç birimlerine aktarmasına denir. Bu noktada işletmelerin doğru üreticileri tercih etmesi ve ham maddelerin lojistiğinin gerekli planlar çerçevesinde gerçekleşmesi önemlidir.

Üretim öncesi lojistik faaliyetleri üretici firmanın, üretim sürecinde ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri diğer firmalardan tedarik etmesi ve bunları kendi iç birimlerine aktarmasına denir. Bu noktada işletmelerin doğru üreticileri tercih etmesi ve ham maddelerin lojistiğinin gerekli planlar çerçevesinde gerçekleşmesi önemlidir.

Temin edilen ürünlerin planlanan koşullar ve zaman içinde transferinin gerçekleşmemesi durumunda, firma üretim kapasitesini azaltmak zorunda kalır ve bu da zarar etmesine yol açar. Ayrıca, zamanında üretilemeyen ürünler firmanın anlaşmalı olduğu kurumlarla çeşitli sorunlar yaşamasına neden olabileceğinden, üretim öncesi lojistik süreçleri planlamasına dikkat edilmelidir.

Tedarik bulma
Üretim öncesi lojistik faaliyetleri akışındaki ilk adım tedarik talebiyle başlar. Kuruluşun satın alma süreci yönetimine bağlı olarak bu adım; elektronik olarak, yazıyla veya telefonla yapılabilir. Faaliyet süreçleri ise şu şekilde sıralanabilir:

» İhtiyaçların belirlenmesi ve analizi:
Üretim öncesi lojistik faaliyetleri bu aşamada başlar. Bir departmanın çalışması için bazı mal ve hizmetlere ihtiyacı vardır. Üretimde kullanılacak hammadde, yarı mamul ve gerekli teçhizatlar satın alma birimi tarafından belirlenir.

» Tedarikçi analizi ve seçimi:
Bu adım, gerekli ihtiyaçlar için potansiyel tedarikçilerin listesini belirlemekle ilgilidir. Satıcılar fiyat, kalite, itibar, güvenilirlik ve müşteri hizmetleri gibi kriterlere göre değerlendirilir. Yanlış tedarikçi seçimi, tüm üretim sürecinin aksamasına sebep olabilir.

» Sözleşme süreci:
Sözleşmeler detaylı olabilir ve ödeme koşulları, garantiler ve yasal hükümler dikkate alınmalıdır. Sözleşmenin tamamlanmasının ardından satın alma ile devam eder.

Satın Alma
Satın alma süreçleri sipariş, faturalandırma ve teslimatla devam eder. Sipariş onaylandıktan sonra ödeme yapılır.

» Belgelendirme:
Tüm belgelerin muhasebe kayıtları tutulur ve bu, gelecekteki denetimleri kolaylaştırır.

» Üretim için depolama:
Üretim öncesi lojistik süreçleri depolama ile sonlanır. Malzemeler uygun koşullarda saklanmalı ve kayıtlar doğru tutulmalıdır.

Bu gönderiyi arkadaşlarınla paylaş!
Önceki Gönderi

E-ihracatta Sürdürülebilir ve Karbon Azaltıcı Lojistik: Ara Depoların Rolü

Sonraki Gönderi

Üretim Lojistiği Aşamaları

Son Oluşturulanlar

dealti

10 Temmuz 2024

Üretim Lojistiği Aşamaları

Dijital Takip Sistemleri

Dijital Takip Sistemleri Nedir?

Günümüzde...

dealti

10 Temmuz 2024

Üretim Öncesi Lojistik Faaliyetleri Nelerdir?

Üretim öncesi lojistik faaliyetleri, üretici firmanın üretim sürecinde ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri diğer firmalardan tedarik etmesi ve bunları kendi iç birimlerine aktarmasına denir. Bu noktada iş...

dealti

10 Temmuz 2024

E-ihracatta Sürdürülebilir ve Karbon Azaltıcı Lojistik: Ara Depoların Rolü

E-ihracatta Sürdürülebilir ve Karbon Azaltıcı Lojistik: Ara Depoların Rolü

E-ihracat, küresel ticaretin dijitalleşmesiyle birlikte hızla büyüyen bir sektör haline geldi....